ترجُمة

English French German Spain Italian Dutch

Russian Brazil Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Translate Widget by Google

Khamis, 19 April 2012

Panduan Mengisi Borang Melanjutkan Pelajaran Ke Universiti Islam Madinah (1434-1435 / 2012-2013) - [`Arabic]


Logo Hiasan


بسم الله الرحمن الرحيم ،
الحمد لله رب العلمين ،
والصلاة والسلام على رسول الله ،
وبعد ،
Panduan mengisi borang melanjutkan pelajaran di Universiti Islam Medinah  secara ‘online’ (untuk Bahasa `Arab )
Pergi ke halaman berikut melalui browser anda samada Mozilla firefox, google chrome atau internet explorer :
Mudeeer Jame`ah - Syeikhul Duktur `Ali `Uqala

1.Halaman rasmi Universiti : http://www.iu.edu.sa/en/Pages/default.aspx

2.Cari “القبول والتسجيل” & klik : http://admission.iu.edu.sa/Default.aspx boleh pilih samada nak arabic, bahasa Indonesia (seakan-akan melayu la), inggeris, urdu, turki atau lelain bahasa (لغات أخرى  )


3.Pilih “ تقديم طلب جديد   & klik : http://admission.iu.edu.sa/Selection.aspx

4.http://admission.iu.edu.sa/Note.aspx : klik “التللى

5.http://admission.iu.edu.sa/PreStart.aspx : klik “استمرار

6.Antara ‘document’ yang dia nak kita sediakan :


الوثائق المطلوبة هي :
الشهادة الدراسية الثانوية .
كشف الدرجات للمرحلة الثانوية .
شهادة حسن السيرة والسلوك .
شهادة الميلاد .
جواز السفر .
البطاقة الشخصية .
صورة شخصية واضحة حديثة وملونة مقاس (4x6)
يجب أن تكون الصورة بدون نظارة وبخلفية بيضاء وبدون غطاء الرأس .
تقرير طبي حديث بسلامة الأعضاء والحواس والخلو من الأمراض السارية (المعدية) صادر من مركز طبي معتمد .
تعريف بالطالب من إحدى المؤسسات الإسلامية في البلد الذي يقيم فيه الطالب أو من شخصيتين إسلاميتين يتضمن بيان حال الطالب وأنه من المحافظين على أداء الفرائض ومن المتمسكين بالآداب الإسلامية .
شهادة الدخول في الإسلام (لمن لم يكن مسلما منذ الولادة) .
-
يجب إرفاق ترجمة باللغة العربية لكل وثيقة مكتوبة بغير العربية مصدقاً عليها من مكتب للترجمة معتمد .
-
في حال قبول الطالب يجب أن يحضر أصول الوثائق مصدقة من السفارة السعودية ، وفي حال عدم وجود سفارة سعودية في بلد الطالب يصدق وثائقه من أي جهة موثوقة لدى الجامعة .
-
في حال وجود أخطاء في بياناتك الأساسية في وثائقك الأصلية (مثل : الاسم وتاريخ الميلاد ومكان الميلاد) فعليك تعديل تلك الأخطاء من الجهات المختصة في بلدك قبل إرسال الطلب، وذلك أن أنظمة الجامعة تمنع التعديل على البيانات الأساسية بعد قبول الطالب .

[ PANDAI GAK HAMPA APA DEPA NAK KAN ? CAKAP DALAM BAHASA `ARAB  TU .. AGAK TAK RETI GAK MACAM GUA NI, LU ORANG COPY BAHASA `ARAB KAT ATEH TU, PASTE &  TENGOK JE KAT SINI : http://translate.google.com/#auto|ms| ]

7.‘Aku janji’ dengan Universiti : http://admission.iu.edu.sa/StartIu.aspx klik “اطلعت على التنبيهات والتعهد & موافق

8.http://admission.iu.edu.sa/VerifiyCode.aspx : masukkan ‘الرمز التحقق’ yg dia nyatakan & “ارسال

9.Isi borang : http://admission.iu.edu.sa/PersonalInfo.aspx & klik “استمرار

10.Sijil tertinggi di sekolah menengah (yang telah diterjemah ke Bahasa `arab) : http://admission.iu.edu.sa/QualificationsInfo.aspx?id=155600 & klik “استمرار

11.Orang yang mengenalkan kita pada Universiti : http://admission.iu.edu.sa/WitnessesInfo.aspx?id=155602
 
contohla .. gua dapat tazkiyyah dulu dari dr.Rodhi .. jadi gua buh nama dia


12.Status kita dan kesihatan kita : http://admission.iu.edu.sa/SocialAndHealthInfo.aspx?id=155602 & klik “استمرار

13.Hafaz quran banyak mana ? tahu cakap arab ke tak ? bahasa apa lagi yang hang tahu cakap : http://admission.iu.edu.sa/QuranAndArabicInfo.aspx?id=155602 & klik “استمرار

14.Nombor telefon, email & `alamat surat menyurat : http://admission.iu.edu.sa/CommunicationInfo.aspx?id=155602 & klik “continue”

15.Jawab je la ape dia tanye tu pastu comment la pape yang patut : http://admission.iu.edu.sa/AdditionalInfo.aspx?id=155602 & klik “حفظ & ارسال

16.Document yang kita dah scan & save sebagai ‘jpeg’ dan kita nak ‘attach’ : http://admission.iu.edu.sa/ChooseUploadFile.aspx?id=155602

17.‘Upload’ document : http://admission.iu.edu.sa/UploadFiles.aspx?id=155602 , “حفظ &; استمرار

18.Settle hampa save document yg hampa dah terjemah & siap discan tu, hampa simpan la “address browser”  tu sekali ngan “APPLICATION CODE” tu yang penting tu .. hihi

hampa simpan la application code ngan web address tu .. penting cai wa cakap lu .. haha


Rasa gua yang tu je kut .. kalo hampa ada yang tak paham, buat² paham la .. haha tak pun hampa sent email kat gua [ faizromzi_909@yahoo.com ] .. free time, gua buka .. hihi tak pun lu orang mesej je kat wa nye number sa`udi ni [ +966531231308 ] atau number mEsia [ +60134540964 ] .. boleh bantu wa bantu .. wakluuu ~
Semoga diberi peluang dan rezqi oleh ALLAH `Azza wajall untuk lu orang  melanjutkan pelajaran di sini (mEdinah) .. wALLAHul Muwaffaq ! selamat mengisi borang bro ..

W`alam ..


الفقير إلى الله :
فائز رمزي

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails