ترجُمة

English French German Spain Italian Dutch

Russian Brazil Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Translate Widget by Google

Khamis, 19 April 2012

Panduan Mengisi Borang Melanjutkan Pelajaran Ke Universiti Islam Madinah (1434-1435 / 2012-2013) - [ English ]

Logo Hiasan

 بسم الله الرحمن الرحيم ، 
الحمد لله ، 
والصلاة والسلام على ؤسول الله ،
وبعد ،

Panduan mengisi borang melanjutkan pelajaran di Universiti Islam Medinah secara ‘online’  (untuk Bahasa Inggeris )
Pergi ke halaman berikut melalui browser anda samada Mozilla firefox, google chrome atau internet explorer :
1.Halaman rasmi Universiti : http://www.iu.edu.sa/en/Pages/default.aspx
Mudeer Jame`ah : Syeikhul Duktur `Ali el `Uqala

2. Cari “admission and registration” & klik : http://admission.iu.edu.sa/Default.aspx boleh pilih samada nak bahasa Indonesia (seakan-akan melayu la), arabic, inggeris, urdu, turki atau lelain bahasa (لغات أخرى  )
3.Pilih “new application” & klik : http://admission.iu.edu.sa/Selection.aspx
6.Antara ‘document’ yang dia nak kita sediakan :

Required Documents:
-  High School/GCSE/A-level Certificate.
-  High School/GCSE/A-level Transcript.
-  Testimony of Conduct.
-  Birth Certificate.
-  Passport.
-  Identity Card (where applicable).
-  A Color passport-sized (6x4) Photograph, which must be taken without glasses, against a white background, without covering the head.
-  A medical letter or report, indicating the health of the applicant’s body, his sight and hearing, and lack of infectious diseases. It must be issued by a reliable medical centre.
-  A letter of introduction/recommendation from an Islamic foundation in the applicant’s country of residence, or from two eminent Muslim individuals, testifying with regard to the applicant, his religious devotion and Islamic morals.
-  Certificate of accepting Islam, for those who are not Muslim by birth (if available).
Notices  :
-  The applicant must scan his original documents, along with their translations, using a scanner, in order to display the documents in their original colors.
-  The applicant must attach the Arabic translation of any document written in other than the Arabic language, preferably attested by a reliable organization.
-  In case of an applicant being granted admission, the accepted student must bring his original documents, attested by the Saudi Embassy. If there is no Saudi Embassy in his country, he should have his documents attested by an authority recognized by the university.
-  In the case of errors in the basic information found on the applicant’s original documents (such as name, date of birth, place of birth, etc.), the applicant must correct such mistakes with the responsible authorities before sending his application, since the University Council forbids the correction of this fundamental information after admission.

http://admission.iu.edu.sa/RequiredDocuments.aspx?Id=100 klik “continue”

[ PANDAI GAK HAMPA APA DEPA NAK KAN ? CAKAP DALAM BAHASA INGGERIS  TU .. AGAK TAK RETI GAK MACAM GUA NI, LU ORANG COPY BAHASA OMPUTEH KAT ATEH TU PASTE &  TENGOK JE KAT SINI : http://translate.google.com/#auto|ms| ]

7.‘Aku janji’ dengan Universiti : http://admission.iu.edu.sa/StartIu.aspx klik “i have red and understood & I agree”
8.http://admission.iu.edu.sa/VerifiyCode.aspx : masukkan ‘code’ yg dia nyatakan & “send”
9.Isi boring : http://admission.iu.edu.sa/PersonalInfo.aspx & klik “continue”
10.Sijil tertinggi di sekolah menengah (yang telah diterjemah ke Bahasa `arab) : http://admission.iu.edu.sa/QualificationsInfo.aspx?id=155600 & klik “continue”
11.Orang yang mengenalkan kita pada Universiti : http://admission.iu.edu.sa/WitnessesInfo.aspx?id=155602

contoh la .. gua, dr.Rodhi bagi tazkiyyah .. kira dia la kenalkan :)
 

12.Status kita dan kesihatan kita : http://admission.iu.edu.sa/SocialAndHealthInfo.aspx?id=155602 & klik “continue”
13.Hafaz quran banyak mana ? tahu cakap arab ke tak ? bahasa apa lagi yang hang tahu cakap : http://admission.iu.edu.sa/QuranAndArabicInfo.aspx?id=155602 & klik “continue”
14.Nombor telefon, email & `alamat surat menyurat : http://admission.iu.edu.sa/CommunicationInfo.aspx?id=155602 & klik “continue”
15.Jawab je la ape dia tanye tu pastu comment la pape yang patut : http://admission.iu.edu.sa/AdditionalInfo.aspx?id=155602 & klik “save & send”
16.Document yang kita dah scan & save sebagai ‘jpeg’ dan kita nak ‘attach’ : http://admission.iu.edu.sa/ChooseUploadFile.aspx?id=155602
17.‘Upload’ document : http://admission.iu.edu.sa/UploadFiles.aspx?id=155602 , “save & continue”
18.Settle hampa save document yg hampa dah terjemah & siap discan tu, hampa simpan la “address browser”  tu sekali ngan “APPLICATION NUMBER” tu yang penting tu .. hihi

application code & address yg hampa kena simpan !


Rasa gua yang tu je kut .. kalo hampa ada yang tak paham, buat² paham la .. haha tak pun hampa sent email kat gua [ faizromzi_909@yahoo.com ] .. free time, gua buka .. hihi tak pun lu orang mesej je kat wa nye number sa`udi ni [ +966531231308 ]  atau number mEsia gua [ +60134540964 ] .. boleh bantu wa bantu .. wakluuu ~
Semoga diberi peluang dan rezqi oleh ALLAH `Azza wajall untuk lu orang  melanjutkan pelajaran di sini (mEdinah) .. wALLAHul Muwaffaq ! selamat mengisi borang ..


W`alam ..

الفقير إلى الله :
فائز رمزي

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails